woudaap

Woudaap - Little Bittern - Ixobrychus minutus

De woudaap (Ixobrychus minutus), ook bekend als wouwaap en vroeger woudaapje genaamd, is een soort vogel die behoort tot de reigers (Ardeidae). Het is de kleinste reigersoort in de Lage Landen (31-36 cm).Het verenkleed van het mannetje bevat een zwartgroene bovenzijde en kruin en een geelroze onderzijde en vleugels, die een opvallende vlek vertonen. Het verenkleed van het vrouwtje is aan de bovenzijde donkerbruin gestreept en aan de onderzijde licht gestreept. Verder heeft ze een zwarte kruin en nek en minder opvallende vleugelvlekken. De lichaamslengte bedraagt 36 cm. Verder heeft de vogel korte, groene poten, een dikke hals en een gele snavel.Het voedsel bestaat uit insecten, vis, kikkers en salamanders. De vogel leidt een verborgen bestaan en klimt in riet.Het legsel bestaat uit vier tot zes witte eieren met een blauwgroene tint.De woudaap broedt in Europa, West- en zuidelijk Azië, Afrika en Madagaskar in rietmoerassen en zoetwateroevers. Vogels die in de gematigde klimaatzone van Europa en Azië broeden, trekken 's winters naar het zuiden. Vogels die in de tropen broeden, zijn standvogel (zie kaartje).

 

De soort telt 3 ondersoorten:

 

I. m. minutus: van centraal en zuidelijk Europa tot centraal Azië en noordwestelijk India.

I. m. payesii: Afrika bezuiden de Sahara.

I. m. podiceps: Madagaskar.

Free counters!